Native vs. cross-platform app udvikling

Hos AppTown tilbyder vi native app udvikling til både iOS, Android og Windows Phone samt cross-platform app udvikling i Xamarin. Men hvad betyder det egentligt, og hvilke fordele og ulemper er der ved hver udviklingsform? Det kan du blive meget klogere på ved at læse mere her.

Den måde, en app udvikles på, har noget at sige i forhold til flere forskellige faktorer. Blandt andet kan applikationens programmeringssprog spille en rolle for, hvordan app’ens performance og udseende udspiller sig på de forskellige platforme, samt om den skal udvikles til brug på én eller flere platforme. Men hvilken type af app udvikling, du skal vælge, afhænger i bund og grund af din virksomheds mål med app’en. Uanset hvilken type du vælger, vil der være fordele og ulemper ved den valgte metode.

Native app udvikling

En native app er en applikation, der imødekommer de krav, der er til et bestemt styresystem. Det vil altså sige, at disse apps bliver bygget helt fra bunden. Native apps har derudover adgang til alle services og features på smartphonen såsom kameraet, mikrofonen, geografisk placering, accelerometer, kalender, mediefiler, notifikationer mm. På den måde er native apps fuldt ud tilpasset til enheden.

Fordelene ved at bruge native app udvikling er blandt andet:

  • Brugergrænseflade (UI):

Udseendet og fornemmelsen af app’en udgør en stor del af den generelle brugervenlighed af applikationen, og det er dermed en afgørende faktor for produktets succes. Fordi native apps er fejlfrit integreret med de platforme, som de er udviklet til, navigerer brugerne rundt i en kendt grænseflade, som er med til at bidrage til en generel, positiv brugeroplevelse, som opmuntrer til gentagen brug.

  • Performance (UX):

Native app udvikling er optimal til apps, som kræver megen interaktion og omfattende databehandling grundet store mængder af medier såsom billeder, videoer eller animationer. Native apps fungerer generelt bedre, fordi deres kode snakker direkte sammen med styresystemets funktioner med lidt eller ingen forsinkelse.

Ulemperne ved native app udvikling er blandt andet:

  • Tidskrævende:

At udvikle native apps til mere end én platform kan gøre udviklingsprocessen mere tidskrævende. Den samme kode kan ikke bruges til forskellige platforme, og udviklerne vil derfor have behov for ekstra tid til at konvertere eller omskrive koden.

  • Behov for erfarne udviklere:

For at udvikle native applikationer til flere platforme kan der være behov for at tilknytte en eller flere specialiserede udviklere til processen. Alt efter hvilke platforme, virksomheden målretter app’en mod, kan der være behov for flere udviklere til én app – eksempelvis kan den ene være specialist i Androidudvikling, mens den anden arbejder på iOS platformen.

Cross-platform app udvikling

En cross-platform app er derimod en applikation, der er kompatibel med flere styresystemer, og app’en kan derfor køre på mange smartphones og tablets, hvis udviklingsprogrammet understøtter styresystemets platform. Denne metode er derfor et populært valg for virksomheder og udviklere, som gerne vil spare lidt penge på udviklingsprocessen.

Hos AppTown koder vi vores cross-platform apps i udviklingsplatformen, Xamarin.

Xamarin er et af markedets førende værktøjer til cross-platform app udvikling, og i februar 2016 blev det opkøbt af Microsoft, som sidenhen har været med til at videreudvikle på programmet. Xamarin lader udviklere programmere apps til både iOS, Android og Windows Phone med samme grundkode og UI.

Fordelene ved at bruge cross-platform app udvikling i Xamarin er blandt andet:

  • Tidsbesparende proces:

I modsætning til native app udvikling bruger cross-platform app udvikling én enkelt kode på tværs af flere platforme, hvilket sparer virksomhederne for at forlænge projektet grundet en længere udviklingsproces med specialløsninger til hver platform.

  • Overkommelige omkostninger:

Virksomheder kan skære ned på omkostningerne og have færre udviklere ansat pr. projekt.

  • Maksimering af fortjenesten:

Udover at skære ned på omkostningerne kan cross-platform apps maksimere profitten gennem eksponering på tværs af flere markeder målrettet mod flere platforme og brugere.

  • Nemt at lancere og opdatere:

Den første udgivelse såvel som efterfølgende opdatering og ændringer i app’en kan rulles ud samtidigt og påvirke flere platforme på én gang.

Dog er der også en ulempe ved cross-platform app udvikling:

  • Forsinkelse på performance:

Cross-platform apps integreres ikke med de anvendte platforme ligeså fejlfrit, som native apps gør. Derfor har disse apps en større chance for at crashe eller fryse, fordi koden ikke kan kommunikere ligeså problemfrit med enhedens hardware og software funktioner. Dette er dog blevet markant forbedret gennem de seneste år, og cross-platform apps har derfor næsten det samme performanceniveau som native apps. Hvis man skal have udviklet en app, som indeholder store animationer, filer og swipegestures og lignende, vil en native app dog være det klart bedste valg.

Hvilken metode skal du vælge?

Det virker måske ikke så ligetil at vælge den korrekte metode til at få udviklet en app med, og hvilken metode, du skal vælge, kommer derfor an på flere forskellige faktorer. Der kan nemlig være flere, afgørende faktorer i forhold til, hvilken metode du skal vælge, som udspringer fra virksomheden, medarbejderne, den intenderede brugermålgruppe, udviklerne og meget mere, som der altid skal tages hensyn til, inden udviklingsprocessen startes. Ovenstående punkter der derfor kun guidelines, du kan tage udgangspunkt i. 

For at illustrere hvordan de to metoder er forskellige fra hinanden, har vi udarbejdet to illustrationer, som ses nedenfor, der viser den overordnede udviklingsforskel på native- og cross-platform app udvikling:

Ved native app udvikling udvikler man hver sin kode til hvert sit styresystem, som bruger hver sin applogik og programmeringssprog alt efter, hvilken platform app’en skal udvikles til.

Ved cross-platform app udvikling kan man, som beskrevet længere oppe, anvende den samme, delte C# kode til brugergrænsefladen (UI) og applogik, men der skal stadig kodes en en lille, native del til hvert styresystem men dog ikke i samme omfang som ved native app udvikling. Cirka 3/4 af koden i C# kan anvendes på alle platforme. Hertil vil den sidste 1/4 bestå af unikke tilpasninger til de forskellige styresystemer og deres native funktioner. Xamarins testcloud gør det desuden muligt at teste på mere end 1000 enheder online, før applikationen udgives. Det er derfor nemmere at teste for fejl, bugs mv., før din app udgives online med Xamarin end med native app udvikling. 

Hvis du er i tvivl om, hvilken metode din virksomhed skal vælge, vil vi hellere end gerne hjælpe jer med at tage det rette valg. Vi har mere end 10 års erfaring med app udvikling, og vores erfarne udviklere står altid klar med en hjælpende hånd til udviklingsprocessen.

Udfyld formularen nedenfor for yderligere vejledning og spørgsmålsafklaring eller læs mere her.

Kontakt os og hør mere om app udvikling

Relaterede nyheder